Wortelkanaalbehandelingen

Over

Wanneer de zenuw van uw tand of kies ontstoken raakt, heeft u mogelijk een wortelkanaalbehandeling nodig. In de meeste gevallen ervaart u klachten, zoals gevoeligheid, een dikke wang of hevige kiespijn. Het kan voorkomen dat wanneer de ontsteking zich in een meer gevorderd stadium bevindt de ontsteking een weg naar buiten heeft gevonden. Dit uit zich als een puistje op het tandvlees en wordt een fistel genoemd.

In enkele gevallen heeft u nog geen klachten, dan kan het zomaar zo zijn dat de tandarts de ontsteking ontdekt bij het maken van de controlefoto of tijdens het behandelen van de kies.

Wat is een wortelkanaalbehandeling?

Onder het zichtbare gedeelte van een tand of kies (de kroon), bevindt zich de wortel. In iedere wortel bevinden zich één of meerdere wortelkanalen. Dit kanaal is gevuld met de pulpa die bestaat uit bindweefsel, zenuwvezels en kleine bloedvaten. Deze pulpa kan na aanleiding van verschillende factoren ontstoken raken zoals bijvoorbeeld tandbederf, een lekkende vulling of een val. Wortelkanalen staan via de wortelpunt in verbinding met het bot. Hierdoor kan een ontsteking in de pulpa zich uitbreiden naar dit gebied.

Hoe gaat een wortelkanaalbehandeling in zijn werk?

Uw tandarts maakt eerst een röntgenfoto om de status van de wortelkanalen te bekijken en om te zien waar de ontsteking zit. Nadat de tandarts u een plaatselijke verdoving heeft gegeven, maakt hij via de bovenkant van de kies een opening. Zo kan het dode weefsel verwijderd worden. Hierna wordt de kies met kleine vijltjes en een desinfecterende vloeistof gereinigd en gecontroleerd. Als de pulpa is verwijderd wordt de ontstane ruimte opgevuld met rubberstiftjes en afgewerkt met een normale vulling. Indien de kies erg is verzwakt kan een kroon noodzakelijk zijn.

Is een wortelkanaal-behandeling pijnlijk?

Door de verdoving is de wortelkanaalbehandeling vrijwel pijnloos. Wel kan er na de behandeling enige napijn optreden. Deze is met paracetamol of ibuprofen goed te bestrijden. Mocht de napijn erg lang aanhouden, neem dan contact op met ons receptie team.

Hoe ziet de tand er na de wortelkanaalbehandeling uit?

Dankzij modernere technieken kunnen we de kleur van het element veelal behouden en komt verkleuring tegenwoordig bijna niet meer voor. Mocht er wel een kleine verkleuring ontstaan, dan kan dit worden verholpen. Er bestaan verschillende mogelijkheden om een verkleuring te behandelen.

Wat gebeurt er als ik geen wortelkanaalbehandeling laat uitvoeren?

Als de pulpa eenmaal ontstoken is, zal deze niet meer genezen. Het alternatief van een wortelkanaalbehandeling is dan het trekken van de tand of kies. In sommige gevallen is dit de beste oplossing. Over het algemeen is het beter om zoveel mogelijk uw eigen tanden en kiezen te behouden en dus een wortelkanaalbehandeling uit te laten voeren.