Geschatte leestijd: 7 minuten

Tandenpoetsen kinderen, essentiële informatie en gouden tips voor jonge ouders

Tandenpoetsen melkgebit en tandenpoetsen kinderen kunnen lastige onderwerpen zijn. In dit artikel geven we informatie over het melkgebit en hoe je het melkgebit het beste kan poetsen. Als een kindje 6 maanden is, komen meestal de eerste tandjes door. Dit zijn doorgaans de voortanden in de onderkaak. Als een kindje 6 maanden is, komen meestal de eerste tandjes door. Dit zijn doorgaans de voortanden in de onderkaak. Zodra tanden doorgebroken zijn, verandert de samenstelling hoeveelheden mond bacteriën (de mondflora). Deze mond bacteriën die gaatjes en tandvleesontstekingen veroorzaken gaan op de tanden zitten. Vanaf dat moment hebben de bacteriën invloed op de mondgezondheid.

Doorbraak schema van het melkgebit

De melktanden en kiezen komen in een bepaald ritme door. Het begint meestal met de ondertanden. Zie onderstaand plaatje voor het schema.

Tandenpoetsen melkgebit voorkomt gaatjes bij een baby.

zuigflescaries
Geen zoet in het flesje of op de speen!

Kan een baby echt al gaatjes krijgen? In theorie kan dat wel, met name baby’s die kunstvoeding krijgen zijn al vatbaar voor gaatjes. Gelukkig zal het zo’n vaart niet lopen en zien we bij de hele kleintjes echt nog geen gaatjes of tandbederf.

Toch zien we bij kinderen van 1 jaar die regelmatig nachtvoedingen krijgen of met een flesje zoete drank naar bed worden gebracht ‘zuigfles cariës’. Deze gaatjes ontstaan doordat we de tanden te vaak en te lang blootstellen aan suikers zonder dat het speeksel tijd het om de mond te neutraliseren.

Kan een baby echt al gaatjes krijgen? In theorie kan dat wel, met name baby’s die kunstvoeding krijgen zijn al vatbaar voor gaatjes. Gelukkig zal het zo’n vaart niet lopen en zien we bij de hele kleintjes echt nog geen gaatjes of tandbederf. Toch zien we bij kinderen van 1 jaar die regelmatig nachtvoedingen krijgen of met een flesje zoete drank naar bed worden gebracht ‘zuigfles cariës’. Deze gaatjes ontstaan doordat we de tanden te vaak en te lang blootstellen aan suikers zonder dat het speeksel tijd het om de mond te neutraliseren.

De lol van tandenpoetsen

De meeste kindjes van 6 maanden vinden tandenpoetsen toch een beetje gek. Soms laten ze poetsengoed toe maar er zijn ook kindjes die tandenpoetsen helemaal niet leuk vinden. En er ook alles aan doen om dit aan jou te laten weten. Gelukkig zijn er ook manieren om poetsen echt een stuk leuker te maken.
Voorbeelden hiervan zijn.

  • Wegpoetsen van het dagmenu (‘Ohh daar zie ik nog een stukje brood zitten, laten we dat eens even goed wegpoetsen’)
  • Een afleidend liedje zingen of een leuke poetsapp met filmpjes gebruiken ter afleiding.
  • Een boekje over tandenpoetsen lezen en het karakter gebruiken in je verhaal.

Boekje over tandenpoetsen

tandenpoetsen melkgebit boekje

De ‘gaatjesmonsters’ treden tweemaal daags op tijdens onze tandenpoetsroutine en worden vakkundig weggestuurd.

Tandenpoetsen melkgebit en Poetshouding bij kleine kinderen

Het goed poetsen bij kleine kinderen kan dus een hele uitdaging zijn. De snelste manier om het jezelf makkelijk te maken is de houding waarin jijzelf maar ook je kindje zich bevindt. Er zijn meerdere opties, test even uit wat het fijnste werkt voor jou en je kindje.

  • Zet je kindje bij je op schoot, zorg dat je je dominante hand vrij hebt en laat zijn hoofd rusten tegen je andere schouder. Op deze manier boost je de poetsbeweging na die je ook bij jezelf gebruikt en heb je meer controle over de tandenborstel dan wanneer je voor je kindje zit.
  • Laat het kindje lekker liggen op de commode of op bed. Je kind heeft dan ondersteuning bij zijn hoofd waardoor het makkelijker wordt om goed te poetsen. Je kunt dan twee handen gebruiken, een om te poetsen en een om de mond goed open te houden.
    Gebruikt je kindje ook zijn handen om de tandenborstel weg te duwen? Ga dan samen op bed zitten, je kindje in je schoot. Je kunt je benen over zijn armen leggen en zo toch twee handen vrij hebben om te poetsen. Je kind kan je goed zien waardoor jouw kind dit vaak goed accepteert.

Tandenpoetsen baby en de tandpasta

Gebruik altijd een kleine hoeveelheid fluoridehoudende tandpasta voor de juiste leeftijd. Dit hoeft niet veel te zijn, een doperwtgrootte aan tandpasta is voldoende. Voor baby’s geldt zelfs een
rijstkorrelhoeveelheid. Fluoride is heel erg belangrijk om de tanden en kiezen sterk te maken en
beginnende gaatjes te herstellen. Wat ons betreft hebben de beste tandpasta’s een milde mintsmaak.
Zoete smaken zijn niet nodig. Het is sowieso een beetje gek dat we kinderen willen leren dat snoep en suiker gaatjes veroorzaakt terwijl tandpasta’s juist goed zijn voor de mondgezondheid en toch ook heel zoet smaken.
Sommige kindjes vinden het laten poetsen met een elektrische borstel fijner dan met een handtandenborstel. Elektrische tandenborstels verwijderen makkelijker en sneller tandplak dan een handtandenborstel. Er is geen bezwaar om elektrisch te poetsen vanaf de eerste tand, heel soms vinden kindjes het elektrisch poetsen niet fijn doordat holtes gevoelig zijn. Probeer het dan na een paar maanden opnieuw. Let bij kleine kinderen uiteraard wel op kleine onderdelen en laat je kind nooit alleen met de borstel.

Hoe poets je? Tips om systematisch het melkgebit te poetsen: 3xB

Het tandenpoetsen melkgebit van een kindergebit kan dus een uitdaging zijn. Let er op dat je alle vlakken van de tanden en kiezen goed raakt. Wij gebruiken hiervoor de 3B’s.

Binnenkant tandenpoetsen melkgebit

Binnenkant: Start met de Binnenkanten van de ondertanden en kiezen. Plaats de borstel schuin, in een hoek van 45 graden tegen het tandvlees. Hard duwen is niet nodig hoor, de bacteriën maken een dun plakkerig laagje zoals pindakaas. Dan poets je er zonder kracht vanaf. Begin achterin en ga langs alle kiezen en tanden tot aan de andere kant.

Buitenzijde: Daarna poets je alle buitenzijden van de tanden en kiezen. Als je geen liedje zingt of neuriet, dan kan je dat ook hardop zeggen, zodat een kind ook weet dat er weer een nieuw moment bij het tandenpoetsen melkgebit gestart is.

Bovenop: als laatste bovenop, alle kauwvlakken. Het is handig om met het poetsen van de moeilijkste vlakken te beginnen. Aan het begin van de poetsbeurt hebben zowel jij als je kindje er nog de meeste zin in, dan heb je die lastige plekken alvast gehad.

Tandenpoetsen melkgebit: onze belangrijkste tips:

  1. Begin al vanaf de eerste tand met twee keer per dag poetsen. Dan zit dat alvast goed in jullie ochtend en avond routine.
  2. Maak er een feestje van en probeer je kindje af te leiden door een liedje te zingen of het dagmenu weg te poetsen.
  3. Wees consequent, de meeste rust bij het tandenpoetsen bereik je door lekker duidelijk te zijn en door te zetten. Dan weet je kindje wat te verwachten. Is het een keer een echte strijd dan kan je natuurlijk wel een keer ‘smokkelen’ me de tijd, maar niet met de gewoonte.

Wil je meer weten over tandenpoetsen en gezonde mondgewoontes voor baby’s en jonge kinderen?

Voor dit alles geldt natuurlijk ook, never change a winning team. Werkt je kindje goed mee en kun je overal goed bij? Lekker blijven doen wat jullie doen!

Door: Marit Verschuuren, jonge moeder, mondhygiënist en voorvechter/mondzorgtrainer van de

Cariesvrije (gaatjes)Generatie