Dat is schrikken, tijdens sport, een stoeipartij of onvoorzien ogenblik krijg je een harde klap tegen je tand aan en…. er breekt een stukje af. Wat moet je doen, en wat moet je vooral niet doen?

Wat te doen bij een afgebroken tand:

  1. Bewaar het stukje van de tand altijd.
  2. Bel direct je tandarts, mogelijk dat die het stukje van de tand weer vastplakken. Als dit niet kan is een vulling vaak een goede optie.
  3. Is een kleiner hoekje of stukje afgebroken? Dan is het niet altijd nodig om direct te komen. Het ziet er niet zo mooi uit maar is gelukkig geen risico voor verdere schade op korte termijn. Bel de tandarts wel voor overleg, ook als de praktijk dicht is.

Melktand afgebroken?

Is er een melktand afgebroken? Soms, bijvoorbeeld als ze snel gaan wisselen, is het niet nodig om hier iets aan te doen. Bel ons wel altijd voor overleg.

Neem altijd contact op met de tandarts

Ook als je denkt dat het wel meevalt. Mogelijk heeft de tand onzichtbare schade opgelopen door de harde klap. De zenuw kan beschadigd zijn, tijdelijk of permanent. De tandarts denkt met je mee en geeft aan of het nodig is om een afspraak te maken.

Is de tand er volledig uitgevallen? Lees dan dit artikel.

Voorkomen van tandletsel tijdens sporten

Wij zien vaak dat tanden verloren gaan tijdens het beoefenen van een sport, zoals boksen of hockey. Draag altijd een gebitsbeschermer tijdens deze sporten. Deze koop je in de sportzaak of laat je bij ons in de praktijk op maat maken. Op maat gemaakte gebitsbeschermers passen beter. Hierdoor blijven ze beter zitten, kun je makkelijker ademen en heb je meer bescherming.