Ga met je kind naar de tandartspraktijk bij het doorbreken van de eerste tandjes. Kinderen die vanaf het eerste tandje al de tandarts bezoeken hebben minder gaatjes, dat blijkt uit onderzoek. De eerste tandjes komen door als een kindje ongeveer 6 maanden is, een perfect moment om te starten met tandartsbezoek.

Gewoon Gaaf Delft

Tijdens die eerste controles hoeft je kindje echt nog niet in de tandartsstoel. We kijken vooral naar wat je als ouders kunt doen om gaatjes en andere mondproblemen te voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld gaan over tandenpoetsen, hoe moet dat eigenlijk bij een kind? We hanteren de Gewoon Gaaf methode waarbij voor elke leeftijdsgroep een spefieke aanpak is vastgelegd.

Tijdens die eerste controles hoeft je kindje echt nog niet in de tandartsstoel. We kijken vooral naar wat je als ouders kunt doen om gaatjes en andere mondproblemen te voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld gaan over tandenpoetsen, hoe moet dat eigenlijk bij een kind? We hanteren de Gewoon Gaaf methode waarbij voor elke leeftijdsgroep een spefieke aanpak is vastgelegd.

Ook voeding en duim/speenzuigen hebben meer invloed op een gezonde mond dan je denkt. Bij elk bezoek krijg je informatie en vooral ook handige tips om het allemaal wat makkelijker te maken. Tandenpoetsen is voor de meeste baby’s niet de favoriete bezigheid van de dag. Ook het afleren van een duim of een speentje is voor veel kleine kinderen moeilijk te verkroppen. Met onze ervaring en ondersteuning wordt mondzorg voor de allerkleinsten kinderlijk eenvoudig.

Wanneer tandjes wisselen

Als je kindje zes maanden is komen de eerste tandjes door, meestal zijn dit de voortanden in de onderkaak. Lees hier meer informatie over het doorbreken van melktanden. Vanaf dat moment is het belangrijk om de tanden ook te poetsen met een tandenborstel en tandpasta. Na de doorbraak van de eerste tanden kan het snel gaan. Je kindje krijgt in totaal 20 tanden en kiezen in het melkgebit. De laatste zijn vaak vlak voor de derde verjaardag doorgekomen.
Het is belangrijk om al direct na doorbraak van de eerste tand te starten met tandenpoetsen. Je leert je kindje hier een goede gewoonte mee aan en deze tanden moeten gezond blijven zodat het blijvende gebit laten zijn plek kan innemen.

Baby met pijn tandjes en in de mond

Als tanden en kiezen doorkomen kan dat veel pijn doen, soms kunnen kindjes er zelfs ziek van zijn. Je ziet een grote bult op het tandvlees die rood of zelfs blauw van kleur is, dit ziet er vervelend uit maar het is normaal. Veelvoorkomende andere klachten zijn: kwijlen, minder eten en drinken, koorts, huilerig, hangerig, moeilijk slapen en veranderde ontlasting (je weet wel: de spuitluiers). Je kunt verschillende middeltjes bij de drogist kopen om wat verlichting te geven. Toch werkt een bijtring (gekoeld in de koelkast) en wat extra aandacht vaak het beste.

Na het doorbreken van de tanden kan je kindje ook pijn hebben als hij een gaatje heeft. Van alle Nederlandse kinderen van 5 jaar heeft bijna de helft (41%) al eens een gaatje gehad. Als je twijfelt aan de mondgezondheid van je kindje kun je altijd bij een tandarts of mondhygiënist terecht voor al je vragen. Bij Dentalways hebben kinderen veel minder last van gaatjes omdat we heel consequent met Gewoon Gaaf werken.

Kindjes die tandenknarsen

Ouders vertellen ons ook vaak dat ze hun kindjes horen tandenknarsen. Dit kan zowel overdag als tijdens de slaap gebeuren. Vaak is tandenknarsen onderdeel van een fase die vanzelf over gaat. Kindjes kunnen dit bijvoorbeeld doen omdat ze een nieuw geluidje hebben ontdekt. Als het langer aanhoudt kan er ook een andere oorzaak zijn.

Kindertandarts

Je kunt ervoor kiezen om met je kindje naar een speciale kindertandarts te gaan. Deze praktijken zijn ingericht op mondzorg voor kinderen. Zeker als je kindje al een nare ervaring bij de tandarts te pakken heeft kan een kindertandarts uitkomst bieden. Dentalways is ingericht op het slim omgaan met kinderen. Daarvoor zijn mondhygiënisten actief betrokken bij het Gewoon Gaaf traject. Hierdoor is ingrijpen door een tandarts veel minder vaak nodig.

Toch is het niet voor alle kinderen noodzakelijk of zelfs beter om een kinderpraktijk op te zoeken. In veel praktijken volgen kinderen het voorbeeld van ouders die zelf in de behandelstoel gaan liggen, zo deel je samen de ervaring. Praktijken die preventieve mondzorg bieden, maken het vaak net zo feestelijk en gezellig voor kinderen als een kinderpraktijk. De mondhygiënist of preventie assistent helpt je om gaatjes juist te voorkomen. Zo zijn behandelingen helemaal niet nodig, en nare ervaringen worden voorkomen. Ook is er het voordeel dat je later niet op zoek hoeft naar een nieuwe tandarts.

Zoek een praktijk waar je vanaf het eerste tandje terecht kunt.

Zoek je een tandarts waar je vanaf de eerste tand al terecht kunt en die ook helpt bij het voorkomen van gaatjes? Zoek dan een praktijk volgens de Gewoon Gaaf methode werkt. De basisverzekering vergoedt regulier tandartsbezoek voor alle kinderen tot 18 jaar. Je betaalt hier geen eigen risico voor.


Wil je meer weten over gezonde mondgewoontes voor baby’s en jonge kinderen? Kom dan naar onze cursusavond ‘Kleine Tanden GROTE IMPACT’ https://www.tandartsdelftdentalways.nl/cursus-tiny-teeth/

Of maak een afspraak voor een baby-/dreumesconsult.


Door: Marit Verschuuren, jonge moeder, mondhygiënist en voorvechter/mondzorgtrainer van de Cariesvrije (gaatjes) Generatie