Protheses: kunstgebit

Over

Afhankelijk van uw situatie kan de tandarts u adviseren welk type prothese voor u geschikt is. Zo kan er samen met u besloten worden welke optie het beste bij u past.

Hoe gaat het krijgen van een kunstgebit in zijn werk?

De tandarts heeft met u overlegd en een advies gegeven om een kunstgebit te nemen. Wij maken een afdruk van uw mond om de situatie goed weer te geven. Bent u tevreden over de kleur, vorm en stand van uw eigen tanden? Of misschien juist niet? Dit zijn belangrijke zaken die wij met u bespreken om zoveel mogelijk aan uw wensen te kunnen voldoen. Het zou zomaar kunnen zijn dat het nodig is om tanden en kiezen te trekken. Dit gebeurt uiteraard ook in overleg met u.

Kunstgebit

Een prothese of kunstgebit vervangt de natuurlijke tanden en kiezen wanneer deze verloren zijn gegaan en is een grote verandering in uw mond. Uw (nieuwe) kunstgebit speelt een belangrijke rol bij het kauwen en spreken. Bovendien zijn uw kunsttanden erg belangrijk voor uw uiterlijk. Er bestaat onderscheid tussen een volledige en partiële prothesen. Een volledige prothese vervangt uw hele gebit waar een gedeeltelijke prothese één of meerdere tanden of kiezen vervangt.

Klikprothese (klikgebit)

In enkele gevallen is het mogelijk om een klikprothese te vervaardigen. Dit is een (volledige) prothese die vastgeklikt wordt op implantaten die in uw boven- en onderkaak bevestigd zijn. De prothese zit stevig en comfortabel hetgeen u zekerheid geeft. Tevens kan de prothese uitgenomen worden gedurende de nacht bijvoorbeeld of het te reinigen.

Frameprotheses

Een frameprothese vervangt net zoals bij een gedeeltelijke prothese één of meerdere tanden of kiezen. De frameprothese is echter gemaakt van metaal waarop tandkleurige kunsthars is aangebracht, daar een partiële prothese volledig uit kunsthars bestaat. Een frameprothese kan als eleganter ervaren worden en rust meer op de overgebleven elementen dan op het tandvlees zoals bij een partiële prothese.

Een prothese is altijd maatwerk en wordt door onze tandtechnieker in huis gemaakt. Zo kan er met u gekeken worden naar een zo goed en comfortabel als mogelijke prothese op maat.

Controle van een kunstgebit

De tandarts controleert buiten de tanden en kiezen in de mond ook de slijmvliezen en overige structuren in de mond. Vooral mensen met een slecht passend kunstgebit of mensen die hun kunstgebit al jarenlang dragen, kunnen vervelende mondafwijkingen krijgen. Om pijn te voorkomen en overige afwijkingen van uw mond en kunstgebit tijdig te kunnen constateren, is aan te raden minstens één keer per jaar naar de tandarts te gaan. Ga ook als u geen klachten heeft. Het slinken van uw kaken gaat heel ongemerkt. Het zal u in eerste instantie dus niet opvallen.